Overlevelsestur

Overlevelsesture er populære og kalder billeder frem af spænding og sunde oplevelser. Faste opfattes derimod mest som et levn fra fortiden og fører ens tanker hen på klosterliv og alvorlige ansigter. Men faktisk er overlevelsesture og faste i familie.

Når en sportsklub eller et firma arrangerer en "overlevelsstur", er det for at ryste medlemmer og medarbejdere sammen og lade dem opleve livet uden de daglige bekvemmeligheder. De udsættes for kulde, sult og træthed. De oplever nogle af deres personlige grænser. Og de oplever hinanden i situationer, hvor man ikke kan gemme eller sige, at man ikke vil være med.

Når vi i kirken kalder den kommende tid for "faste", var det godt, om det blev forstået på linie med en "overlevelsestur". For nu begynder en tid, hvor vi opfordres til at leve uden alt for mange "dikkedarer". Mærk i praksis, hvad det vil sige at være menneske! Oplev, hvor lidt du kan klare dig med! Prøv at mærke kulde, sult og træthed på en ny måde! Udskift tilbagetrukketheden foran TV med en længere gå-tur! Aftal det med naboen eller et familiemedlem! Gør det flere dage i træk, så du til sidst kan mærke det i anklerne, når du vågner om morgenen! Prøv at undlade at tænde for musik-radioen en hel dag og tag i stedet en morgen-salme frem og syng. Overrask dit køkken med din sang, også selv om det lyder rædsomt. Og giv afkald på at stå sent op nogle søndage og tag i stedet på "overlevelsestur" i en kirke, hvor Guds ord prædikes. Gør det ikke blot en enkelt tilfældig søndag, men to eller tre planlagte søndage i træk. Og chokér din nabo med opfordringen til tage med. Lad jer sammen udfordre af prædiken, bøn og sang. Og besøg et menneske, som du ikke har set længe.

Fastetid behøver ikke at være en kedelig tid. Hvis du griber det rigtigt an, kan du opleve det som en slags "overlevelsestur", hvor du lærer noget nyt om både dig selv, din Gud og dem, du er tæt på i hverdagen. Var det ikke værd at forsøge?